Banská Bystrica podľahla Košiciam, Trenčín zdolal Poprad

15.12.2013 Celý región

Banská Bystrica 15. decembra (TASR) - Presne podľa nepísaného scenára odbúdali minúty zo zápasu, ktorý mal byť oveľa viac dramatickejší ako bol. Súboj prvého s tretím len potvrdil, že domáci sa ocitli v hlbokej kríze a že Košičania si neustále pospevujú víťaznú pesničku. V slabšej diváckej kulise už úvodný gól Jenčíka po 86 sekundách hostí optimálne naladil. Bystričania v prvej tretine vážnejšie náhradného brnknára Riečického neohrozili, po góle Biceka v 10. min, keď v skrumáži dotisol puk do bránky, prehrávali už o dva góly a mohli aj o tri, keby v 15. min mieril Bartoš presnejšie.

V druhej tretine si domáci vypracovali presne dve súce šance, v 21. min trafil Macík len Riečického a v 23. Saracino nepremenil nádejný nájazd, keď opäť nechal vyniknúť košického brankára. Železiari sa bez nejakého stresu uberali priamočiaro za víťazstvom, v 26. min Štrbák strelou od modrej trafil nekompromisne nad lapačku Kalembu práve vtedy, keď sa skončila presilovka a Handlovský sa ešte nestihol zapojiť do hry.

Štvtý gól hostí v 36. min len zvýraznil trápenie 'baranov' v ofenzíve, či v defenzíve, pred bránkou nechali úplne voľného Jenčíka a tomu nebolo viac treba. Šiestu prehru v rade za sebou Bystričania už ťažko mohli v tretej tretine odvrátiť, no aspoň sa od nich žiadalo zmierniť nepríjemný rozdiel v skóre. Želanie divákov splnil v 48. min White, dokonca v oslabení, po spolupráci s Melandom a dorážke. Vzápätí sa im naskytla možnosť zahrať si po troch vylúčeniach Košičanov dlhú presilovku o dvoch hráčov. V 51. min Handlovský zblízka znížil na rozdiel dvoch gólov a keď hostia opäť zaplnili trestnú lavicu s dvoma hráčmi, už sa bilo na poplach. Košičania sa zubami nechtami ubránili a viac zápas zdramatizovať už nedovolili. Presne 1:58 min pred koncom sa začala power play domácich, no už bez efektu.

HC'05 B. Bystrica - HC Košice 2:4 (0:2, 0:2, 2:0)
Góly: 48. White, 51. Handlovský - 2. Jenčík, 10. Bicek, 26. Štrbák, 36. Jenčík. Rozhodcovia Brill, Kubuš - Jobbágy, Valach, vylúčení 3:6, presilovky 1:0, v oslabení 1:0, 1152 divákov.

Hlasy po zápase
Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Mne sa ťažko hodnotí, momentálne keď nefunguje hlava, nejde nič. Aj sme chceli, no chalanom sebavedomie odchádza, deku jednoznačne cítiť. Sme radi, že príde prestávka, mala by nám psychicky pomôcť. Proti Košiciam sme nechceli hru veľmi otvárať, no individuálne chyby sa množili, šance sme nevyužívali. Škoda, že sme gól nestrelili skôr a nedostali impulz, aký veľmi potrebujeme. Toto mužstvo hokej vie hrať, no absolútne nám nič nejde, a potom hra aj tak vyzerá."
Anton Tomko, kouč Košíc: "My sme sa zodpovedne pripravili na Bystricu, očakávali sme, že sa pokúsi po sérii prehier zvíťaziť. Dve tretiny sme kontrolovali hru, k ničomu súpera nepustili a keď, tak to vyriešil Riečický. V tretej tretine sa prejavila nedisciplinovanosť, vlažný prístup, ponúkli sme domácicm dva góly, no v ďalšom oslabení o dvoch hráčov sme sa ubránili a zaslúžene vyhrali."
Richard Jenčík, autor dvoch gólov Košíc: "Bolo dôležité, že sme hneď na začiatku strelili gól, odskočili súperovi na rozdiel dvoch, uplatnili sme náš systém hry s dobre uzavretým stredným pásmom. Vychádzali nám z neho rýchle protiútoky, pridali sme ďalšie góly, škoda len toho záveru. Dvakrát sme vyhodili puk cez plexisklo, no ubránili sme sa, presne takto sme pred vianocami chceli skončiť - víťazstvom."

Trenčín doma zvíťazil nad Popradom 7:4

Trenčín 15. decembra (TASR) - Trenčania mali do zápasu rozprávkový vstup. V šiestej minúte využili dve zaváhania v obrane Popradu. Najskôr sa k odrazenému puku dostal Hudec a nad lapačku Sidora otvoril skóre. O chvíľu nato pridal druhý gól Lipták, keď prestrelil gólmana a puk sa dokotúľal za bránkovú čiaru. Tretí gól mal v presilovke na hokejke Mikula, ale pred odkrytou bránou zle trafil puk. Dukla pokračovala v kanonáde aj v oslabení. Mikula sa natlačil pred Sidora a pomedzi jeho nohy napravil predchádzajúce zaváhanie. Gólový účet úvodnej tretiny uzavrel v 15. minúte Bagin, keď jeho strela od modrej čiary na prekvapenie skončila v sieti.

Poprad napriek nepriaznivému skóre pokračoval v aktívnej hre. Paločko opečiatkoval konštrukciu Lašákovej brány a Kroták domáceho gólmana vystrašil strelou z medzikružia. Paradoxne, gól pridala Dukla. Novajovského strelu tečoval Toman, no o góle musel rozhodnúť videorozhodca. V 29. minúte sa presadil skúsený Kroták a znížil na 1:5. Hostí tento presný zásah nabudil, ale v nasledujúcich momentoch a šanciach bol vždy na mieste Lašák.


Na ďalší gól diváci čakali až do 49. minúty, kedy Lapšanský vyzvŕtal Lašáka a pod hornú žrdku vykresal iskierku nádeje. Tú však zahasil osem a pol minúty pred koncom Mikula, keď z voleja nedal Sidorovi šancu. Ten istý hráč v 52. minúte zavŕšil hetrik, keď zblízka prekonal dezorientovaného Sidora. Hostia sa predsa len ešte raz prebudili štyri minúty pred koncom, keď Lapšanského strelu nešťastne do vlastnej siete zrazil Bagin. Gólovú bodku pridal v 58. minúte Sýkora a zavŕšil skóre na 7:4.

Dukla Trenčín - HK Poprad 7:4 (4:0, 1:1, 2:3)
Góly: 6. Hudec, 6. Lipták, 13. Mikula, 15. Bagin, 27. Toman, 52. Mikula, 54. Mikula - 29. Kroták, 49. Lapšanský, 56. Lapšanský, 58. Sýkora. Vylúčenia: 4:3, navyše Troliga (Trenčín) 10 min napadnutie hlavy a krku, presilovky 1:1, oslabenia: 1:0, rozhodcovia: Konc, Junek – Šefčík, Čaprnka, 1058 divákov

Hlasy po zápase
Milan Staš, tréner Trenčína: „Lepší úvod sme si ani nemohli priať. Štvorgólové vedenie však nezaručovalo víťazstvo. Po tomto náskoku sme sa zamerali na bránenie. Chvíľami nám to šlo. O tri body sme bojovali do poslednej chvíle. Škoda, že sme dojem zo zápasu pokazili dvoma lacnými gólmi v závere. Takéto zápasy sa musíme naučiť dohrávať. Chalanom patrí vďaka za predvedený výkon a aj za tri zlaté body do ďalších bojov o play-off.“
Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: „Dnešný zápas bol z našej strany veľmi zlý. Od začiatku nám chýbalo srdce, korčuľovanie a odhodlanie ako v zápase s Banskou Bystricou. Dnes sme sa dopustili hrubých individuálnych chýb. Práve nimi sme súpera posadili na koňa. Tí sa šance chytili a využili ju. Teší ma, že sme sa ani za vysoko nepriaznivého stavu nezložili a výsledok prikrášlili.“

Martin zdolal Nitru 3:1

Martin 15. decembra (TASR) - Stretnutie ôsmeho s druhým tímom tabuľky našlo v prvej tretine veľmi dobre pripravených martinských hokejistov, ktorí boli prekvapujúco lepší. V obrane hrali disciplinovane a nebezpečných hostí pozorne bránili. V útoku zasa využili každú príležitosť k streľbe a často ohrozovali Kristana. Z gólu sa tak tešili už v 4. minúte, keď Fujerík vyhral vhadzovanie a Lukáš Klíma strelou bez prípravy otvoril skóre. Aj v ďalších minútach udávali tón domáci. Favorit sa prvýkrát dostal na dostrel martinskej bránky až v 8. minúte, keď Čecha vyskúšal Tománek. Druhý gól domácich pridal v 13. minúte Tupý od modrej, keď brankár hostí pre hradbu tiel zbadal puk až vo svojej sieti.

V druhej tretine sa hra vyrovnala. Hostia výrazne pridali a v 22. minúte využili za 20 sekúnd presilovku, keď bol vylúčený Fujerík a Lukáš Novák znížil. Domáci získali dvojgólový náskok späť už v 26. minúte. Strelu Galamboša ešte Kristan vyrazil, ale Markovič bol následne úspešný - 3:1. Útoky sa potom striedali na oboch stranách. Od 34. minúty sa domáci len vypätím všetkých síl ubránili dobre zrealizovanej presilovky hostí. Martin potom nevyužil ani svoju tretiu presilovku, a tak svietil na ukazovateli skóre po dvoch tretinách stav 3:1.

V 41. minúte sa pri hre 4 proti 4 vyznamenal Čech, keď ramenom vyrazil dobre mierenú strelu Stümpela. V ďalšom priebehu tretej tretiny mali hostia výrazne viac z hry. Tlačili sa do útočného pásma, ale domáci ich pozorne obsadzovali. A čo prešlo, to pochytal pozorný Čech, keď v 51. minúte zneškodnil aj teč Stümpela z bezprostrednej blízkosti. Martin kontroloval len občas a záver zvládli domáci takticky dobre. Hostia sa nedostali ani k hre bez brankára a v Martine prehrali 1:3.

MHC Mountfield Martin - HK Nitra 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)
Góly: 4. L. Klíma, 13. Tupý, 26. Markovič - 22. L. Novák. Vylúčení: 6:8, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - Holienka, Výleta, 1800 divákov

Hlasy po zápase
Daniel Babka, tréner Martina: "Snažili sme sa vstúpiť do duelu čo najlepším pohybom a súpera dostať pod tlak. To sa nám aj podarilo a v prvej tretine sme strelili dva góly. Druhú tretinu sme naopak začali rozpačito a v oslabení sme inkasovali. Našťastie, mužstvo sa nepoddalo a pokračovali sme v bojovnom výkone všetkých hráčov s výborným brankárom. Sme radi za víťazstvo s Nitrou, na ktoré sme dlho čakali. Chlapci si za dnešný výkon zaslúžia absolutórium."
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Začali sme zle tak, ako aj v Košiciach. Nasadenie hráčov v porovnaní s domácim stretnutím so Žilinou nebolo ani polovičné. Škoda, že sa hráči na ľade súpera prebudenia, až keď prehrávame. Celý zápas sme boli bezzubí a naša platonická snaha v závere už k ničomu neviedla. Za takýto výkon sme si body z Martina nezaslúžili."

Skalica vyhrala nad Žilinou

Žilina 15. decembra (TASR) - Úvod zápasu bol jasným odzrkadlením doterajších výkonov Žiliny. Už po jedenástich sekundách otvoril skóre Obdržálek, ktorý prenikol do pásma a strelou spomedzi kruhov trafil pomedzi Koutského betóny. Domáci sa však nezlomili a už v 3. minúte vyrovnával Tomas, ktorého nie príliš nebezpečný bekhendový pokus skončil za prekvapeným Lipovským. V polovici tretiny išli Skaličania znovu do vedenia, keď Koutského prekonal zblízka Kropáč. Odpovedať mohol v 13. minúte v prečíslení dvoch proti jednému Marek Slovák, ale po prihrávke Valášeka namieril len do hosťujúceho brankára.

Do prostrednej časti hry vstúpili domáci o poznanie aktívnejšie. Dve početné výhody síce ešte nevyužili, ale bezprostredne po ich skončení dokázali v priebehu tridsiatich sekúnd výsledok otočiť. Najskôr po Vargovom prieniku prestrelil Lipovského spomedzi kruhov Drevenák, aby sa o malú chvíľu z takmer identickej pozície presadil aj Kalla. V 28. minúte mohol zvýšiť vedenie Žilina na rozdiel dvoch gólov Valášek, ale z nariadeného trestného strieľania zakončil len do betónov súperovho gólmana. Hostia kontrovali v druhej polovici duelu, keď potrestali dve vylúčenia domáceho Tomasa. Najskôr od modrej Kuľha vymietol pravý horný roh Koutského brány, o 91 sekúnd neskôr sa druhýkrát v stretnutí presadil Obdržálek.

V tretej tretine mohli domáci inkasovať vo vlastnej presilovej hre. Po chybe Šterbáka unikol Kutálek, ale Koutský jeho blafák zneškodnil. O pár sekúnd na to žilinská obrana chybila opäť a po presnej kolmici Školiaka nemal Kuľha problém trafiť odkrytú bránu. Skaličania kontrolovali priebeh duelu, ale v 53. minúte vrátil domácich do hry bezprostredne po vhadzovaní Valášek. Lenže namiesto toho, aby v presilovej hre vyrovnali, unikol Kropáč, našiel Kuľhu a ten zavŕšil hetrik. Domáci sa vo zvyšku presilovky pokúšali ešte o powerplay, v ktorom Preisinger do prázdnej brány zvýšil na rozdiel troch gólov. Definitívnu podobu výsledku stanovil domáci Marek Slovák, ktorý trinásť sekúnd pred sirénou upravil na konečných 5:7.

MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 Skalica 5:7 (1:2, 2:2, 2:3)
Góly: 3. Tomas (Leško, Buc), 26. Drevenák (T. Varga, Marek Slovák), 26. Kalla (M. Valášek, M. Šterbák), 53. M. Valášek (Kalla), 60. Marek Slovák (T. Varga, Ostrčil) - 1. Obdržálek (R. Školiak, Kuľha), 11. Kropáč, 34. Kuľha (Vyrůbalík), 36. Obdržálek (Kropáč, R. Školiak), 46. Kuľha (R. Školiak, Obdržálek), 59. Kuľha (Kropáč, M. Lipovský), 59. Preisinger. Rozhodovali: Lauff - R. Gavalier, Smerek, vylúčení: 4:7 na 2 min, navyše: Martin Chovan (Žilina) 10 + DKZ za nešportové správanie, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:2, 1007 divákov

Hlasy po zápase
Róbert Kaláber, tréner Žiliny: „Začali sme veľmi zle a dostali sme rýchly gól. Napriek tomu, že sme chceli čakať na chybu súpera, opak bol pravdou. V prostrednej časti sme stav otočili, ale po našej nedisciplinovanosti sme opäť prehrávali. V poslednej tretine sme sa snažili s výsledkom niečo urobiť, ale znovu sme urobili individuálnu chybu. Chalanom chýbajú sily, máme problémy s hernou a osobnou disciplínou. Takto sa ťažko vyhrávajú zápasy.“
Andrej Výboh, tréner Skalice: „Do Žiliny sme cestovali s malou dušičkou, lebo k zraneným obrancom nám pribudli ďalší hráči, ktorí nemohli štartovať kvôli viróze. Museli sme vytiahnuť mladých bekov z juniorky. Zápas sme začali rýchlym gólom a celá tretina bola v našej réžii. Potom sme si to skomplikovali, ale v dvoch presilových hrách sme opäť výsledok otočili. Počet gólov, ktorý sme napokon dali, bol uspokojivý. Súper nebol jednoduchý, hral dobre v prechode do pásma a mal množstvo nebezpečných príležitosti, ale naši hráči duel takticky zvládli.“
 

Vyberte región